Image slider

marți, 30 martie 2010

Imbraca-te de Paste, frumoasa Bucovina!



FOTOREPORTAJ DE LA CIOCANESTI






Imediat ce treci pasul Mestecanis si urci muntele spre Borsa, iti ureaza binete comuna Ciocanesti, comuna care simbata a fost locul cel mai fierbinte din cadrul Festivalului Oualor Incondeiate. Ciocanestiul si-a luat binemeritat denumirea de "comuna-muzeu" deoarece doar aici mai toate casele au pictate motive traditionale bucovinene, dindu-i unicitate in peisajul montan. Tot aici se afla Muzeul oualor incondeiate.









De simbata dimineata Ciocanestiul era pregatit de sarbatoare. Pina si soarele a fost atit de primitor incit ne-a mingiat intreaga zi de "inviere a lui Lazar". Portile bucovinene erau impodobite cu cetina gata sa primeasca invitatii.





Femeile si copiii s-au adunat la Casa de Cultura cu cosuri de oua





iar barbatii si-au scos trimbitele si buciumurile ca sa ne arate cum se aduna oile la stina, cum sint ele urcate sau coborite de pe munte. Toata lumea, imbracata in costum national, specific zonei din care vine.





Invitatii erau asteptati cu piine si sare. Festivitatile au fost deschise de primarul si preotii satului. Rind pe rind au sosit grupuri de barbati cu trimbite sau buciume din diferite zone ale Bucovinei cum ar fi Poiana Stampei, Vicovu de Sus, Neagra Sarului, Vatra Moldovitei.







Dupa ce s-au adunat toate grupurile, si-a facut intrarea un car cu un ou enorm care avea simbolul Ciocanestiului si figura lui Stefan cel Mare. Carul era impresionant nu doar prin oul care pe care il aducea ci si prin caii care l-au carat, motivele populare sculptate in lemn, stema satului, buzduganele care ancorau oul si nu in ultimul rind, prin cel care conducea carul: preotul satului care ne-a povestit cum a adus caii special pentru aceasta festivitate.





Odata toate rinduite, preotii ne-au dat binecuvintarea crestina ca sa ne putem bucura in pace de toate demonstratiile de virtouzitate artistica ce aveau sa urmeze.
Astfel, am putut vedea cum se incondeiaza ouale. Grupuri de incondeieri au venit din toate zonele Bucovinei ca sa ne impartaseasca bucuria venirii Pastelor iar darul altora a fost si mai frumos, sosind si din zone mai indepartate cum ar fi Brasovul. Am asistat la demonstratii de incondeiere, tehnicile fiind destul de variate. Mi s-a parut un sacrilegiu sa incerc sa retin vreo una. E un dar al acestor oameni si al lor trebuie sa ramina.
Ouale din Ciocanesti au ca specific fondul negru care reprezinta fertilitatea pamintului. Pe ouale din Ciocanesti nu vei vedea mai mult de patru culori si anume negru, rosu, galben si alb iar motivele sint cele pe care le putem vedea si pe casele oamenilor.





Ouale de la Poiana Stampei sint pline de flori, acolo fiind o zona florala. Cel mai des intilnit ou de la Poiana Stampei reprezinta bundita cu flori. La Vatra Moldovitei, unde este si o comunitate ucraineana, oule au motive zoomorfe cum ar fi "coarnele berbecului" sau motive religioase precum "40 de clini", adica 40 de sfinti. Fiecare zona se diferentiaza printr-un specific anume, dar asta nu inseamna ca e limitata creativitatea. Din contra, acelasi motiv ia nebanuite infatisari, fiecare reprezentare fiind o noua bucurie pentru privitor. Toate "ouale" prezente la Ciocanesti au fost inscrise in concurs, la sfirsitul zilei fiind premiate cele mai reusite reprezentari.
In curtea casei de cultura barbatii au participat la concursul de trimbite si bucium. Concursul de fapt era un pretext ca sa putem afla ce reprezinta cintecul fiecarui grup. O prezenta inedita a fost cea a unui padurar care ne-a aratat cum se "boloncaneste" la cerb cu un corn de bou unguresc. In felul acesta braconierii isi vinau cerbii pe vremuri.

Atmosfera a fost intretinuta cu degustari de vinuri oferirte de cei de la Vincon Vrancea, care an de an si-au dat obolul pentru a ne putea bucura de valorile acestui tinut. Tot la Ciocanesti se mai organizeaza festivalul pastravului, care se pescuieste din Bistrita, care la ei nu poate fi decit "aurie". Nu vei auzi nici un localnic sa zica simplu Bistrita, ci doar Bistrita aurie, ca si cum ai spune cu sfintenie numele iubitei. Denumirea provine si de la faptul ca pe vremuri de aici se extragea si aur.
Seara ne-am bucurat de candoarea mieilor si de bucate minunate de post pregatite de gazda noastra.

Iata si alte imagini de la acest eveniment:



















Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

 

4Suceava Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha